Verpakkingswijziging geneesmiddelen

Informatie over verpakkingswijzigingen bij geneesmiddelen

Aurobindo Pharma Ltd. heeft per 8 februari 2019 de Europese vestigingen van Apotex overgenomen, waaronder Apotex Nederland BV. Vooralsnog zullen de generieke geneesmiddelen van Apotex (zowel receptplichtige als OTC) verkrijgbaar zijn in een Apotex verpakking. Geleidelijk zullen deze verpakkingen worden vervangen door de geneesmiddelenverpakking van Aurobindo.

Wat betekent dit voor u?

Doorgaans betekent dit dat de vormgeving van de verpakking als de naam van de fabrikant op de verpakking veranderd is. De inhoud en samenstelling van het geneesmiddel zijn ongewijzigd.

U kunt dit tevens achterhalen door het geneesmiddelregistratienummer (RVG nummer) op de verpakkingen te vergelijken. Het RVG nummer kunt u vinden op de achterzijde van de verpakking. Kortom, bij een gelijkblijvend RVG nummer is er alleen sprake van een verpakkingswijziging. De inhoud en samenstelling van het geneesmiddel zijn ongewijzigd.

Een ander RVG nummer

In een aantal gevallen zal er sprake zijn van een ander RVG nummer. Dit betekent dat het geneesmiddel met dezelfde werkzame stof aan u is geleverd op basis van een ander door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) goedgekeurd dossier. Bij een gewijzigd RVG nummer is de herkomst van het geneesmiddel (fabriek) veranderd en daarmee soms ook de hulpstoffen.

Naast de werkzame stof bevatten geneesmiddelen ook hulpstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld vulstoffen om het geneesmiddel meer volume te geven, of bindmiddelen om het poedermengsel tot een tablet te kunnen persen. Hulpstoffen bestaan vaak uit suikers, tarwezetmeel, zoetstof en/of conserveermiddelen en hebben over het algemeen geen effect in het lichaam.

Indien u weet dat u allergisch bent voor een bepaalde hulpstof, dan is het raadzaam goed te controleren of het geneesmiddel dat u meekrijgt deze hulpstof bevat. Raadpleeg uw arts of apotheker hierover.

Vormgeving verpakking

Hieronder treft u een voorbeeld van een verpakkingswijziging aan van een receptplichtig geneesmiddel. De vormgeving van de verpakking ziet er anders uit dan u gewend bent. Graag willen we benadrukken dat de werkzame stoffen gelijk zijn gebleven en de geneesmiddelen aan alle kwaliteits- en veiligheidseisen voldoen. In de meeste gevallen kunt u het geneesmiddel op dezelfde wijze blijven gebruiken.

Mocht u hier vragen over hebben dan kunt u contact met onze customer service: customerserviceNL@aurobindo.com of via 035 542 99 33